Jump to content
Sign in to follow this  
austinkool94

Trial Version won't Load Properly

Recommended Posts

Hello. I am a Music Composition student at UCSD and I would love to try this wonderful looking program. However, it seems that after downloading the Trial Version and installing it, the program itself won't load (I am using OS X Yosemite and I have already altered the security settings and gave permissions to run software). The Opusmodus logo just bounces but never loads until it is ultimately unresponsive.

Any help/info would be much appreciated. 
Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lets try this.

Go to your home directory and delete the folder Opusmodus - if you find one. This folder is create automatically by the first time you start of the application.

 

1. In Finder, Control-click or right click the icon of the Opusmodus application.

2. Select Open from the top of contextual menu that appears.

3. Click Open in the dialog box. If prompted, enter an administrator name and password.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Still not working unfortunately. There was no Opusmodus folder in my Home Directory (I'm assuming because the application hasn't had its first start yet?). Even when Opening the application from finder using right click, Opusmodus just lingers without fully booting until it stops responding.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Very strange, this is the first time we hear about this kind of problem. I will ask my colleagues to hear what they think about this.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I can report a similar experience on a MacBook Pro (Retina, Mid 2012) running OSX Yosemite.  The program doesn't launch and then I must force-quit it.  However, the demo program is running great on my desktop computer, a recent Mac Pro also running Yosemite.  Thanks for any troubleshooting suggestions (I tried various ways of opening and permission seems fine).  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you for the post and successful installation on Mac Pro running Yosemite.

austinkool94, could you tell on what mac (model) you tried to make the installation? 

What OS version you are using 10.10 or 10.10.1

 

What I will make update to Opusmodus and will add a console, this way I hope we will see some kind of error message in it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

One other possibility would be to do this:

1.   open a terminal window
2.   cd /Applications/Opusmodus.app/Contents/MacOS
3.   ./dx86cl64

 

then copy the output of the terminal window and send it to me.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opusmodus ver. 1.0.15670 is ready for download.

I have added AltConsole application to the system which should help us to find the problem with the installation.

 

1. Open Opusmodus

2. Look for AltConsole application in your Dock.

3. Click on it.

4. type   :b

5. then press the return key

 

Copy the content of the window and send it to me.

This way we might find the problem why you can't install the software.

Share this post


Link to post
Share on other sites

here's the terminal window output of dx86cl64

 

Thanks,

 

Last login: Wed Dec 17 15:47:59 on ttys000

seg15-3:~ seg$ /Applications/Opusmodus.app/Contents/MacOS/dx86cl64 ; exit;

; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/audiotoolbox/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.

;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized. 

; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).

; Warning: Interface file #P"/Users/opusmodus/ccl/om-src/trunk/cdb/darwin-x86-headers64/iokit/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.

;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized. 

; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).

; Warning: Interface file #P"/Users/opusmodus/ccl/om-src/trunk/cdb/darwin-x86-headers64/security/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.

;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized. 

; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).

; Warning: Interface file #P"/Users/opusmodus/ccl/om-src/trunk/cdb/darwin-x86-headers64/seescorelib-mac/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.

;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized. 

; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).

; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/webkit/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.

;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized. 

; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).

; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/quartz/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.

;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized. 

; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).

; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/cocoa/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.

;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized. 

; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).

; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/libc/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.

;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized. 

; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).

Terminated: 15

logout

 

[Process completed]

Share this post


Link to post
Share on other sites

We need backtrace from the AltConsole. Could you download the new version 1.0.15670 and check again, this time with AltConsole.

The direction 'Howto' you fined in the previous post.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

The warnings from cdb-open are expected.  They are not causing the application to fail to launch.

Here are some suggestions:

You could open the /Applications/Utilities/System Information.app, choose Save... from the File menu and attach the output file here.

Maybe something there would provide a hint about what is going wrong.

Have you create a new account on your system, and trying using Opusmodus.app from the new account.

If you download Clozure CL.app from the Mac App Store, does that work?

Edited by opmo

Share this post


Link to post
Share on other sites

hello,  

I tried downloading new version.  FYI, AltConsole took a very long time to launch (while the program was unresponsive). 

:b 

+ return key did not produce output

the console did state, prior to entering 

:b
received midi notification: id = :MIDI-PROPERTY-CHANGED (4)
received midi notification: id = :MIDI-SETUP-CHANGED (1)
received midi notification: id = :MIDI-PROPERTY-CHANGED (4)
received midi notification: id = :MIDI-SETUP-CHANGED (1)

I downloaded Clozure CL.app  and it launches fine.

I created a new account on my system with Admin privileges and it doesn't launch Opusmodus (behavior is the same).

The output of my system information was too big to upload on the forum (5.4 MB), so I've attached a screen shot of the hardware overview.  Perhaps I could send the larger file to you over e-mail?

I am happy that Opusmodus is running smoothly on my Desktop;  so I'm not too concerned about my laptop having difficulties - but hopefully this helps someone else too.  This laptop has seen a system migration and at least one OS upgrade...  so perhaps it has some underlying issues that might be solved with a fresh OS install. 

Best,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you very much for a detailed report.

Lets see if there any error messages in Console.app

/Application/Utilities/Console maybe this will give us some useful information.

1. Open the Console app

2. Open Opusmodus app

3. Select all the dx86cl64 lines and send it to me by email - info@opusmodus.com

Thank you for your time and your help.

Edited by opmo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

I'm having exactly the same problem running the Trial version on a MacBook Pro early 2008 and Mac Pro 2008. I ran the dx86cl64 executable through dtruss. I also have system_profiler output but prefer not to attach it here, since it contains extensive info on my system. I could email it separately if needed. The last 2 lines of the output are me hitting Ctrl-C in the dx86cl64 terminal process:
11040/0x1d0f38:  sigreturn(0x7FFF5FBFEFB0, 0x1E, 0x264000)         = 0 Err#-2
11040/0x1d0f38:  sigreturn(0x7FFF5FBFEFB0, 0x1E, 0x264000)         = 0 Err#-2

Update: The output is too long for the post. Is there a way I can email it to you?

I hope this helps!

Paul M.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dear madrqdt, please send me the output of the Console.app to info@opusmodus.com

Howto:

 

/Application/Utilities/Console maybe this will give us some useful information.

 

1. Open the Console app

2. Open Opusmodus app

3. Select all the dx86cl64 lines and send it to me by email - info@opusmodus.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wow this seems to have made quite some progress. I've been a quite caught up in other things recently but once I have more time I will join in the troubleshooting. Thank you for all for the help so far.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If this is of any help, I tried replacing the dx86cl64 in Opusmodus with the one installed by the Clozure CL app downloaded for the Apple Store. Clozure CL runs if I run it as an application, and I can evauate expressions. But if I copy it into the OpusModus application in Contents/MacOS (I backed up the existing one), I get the same problem-- the app hangs when opening.

I also tried:

1. setthing the permissions to 777 in Opusmodus.app

2. Disk Utility -> System Disk -> Repair -> Repair Disk Permissions

Share this post


Link to post
Share on other sites

You can't do that the Clozure CL dx86cl64 has no one line Opusmodus code.

After the holidays we will look into to problem for sure.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ran dx86cl64 from the command-line following a fresh install of Opusmodus. After hitting Ctlr-C, I was able to get some sort of backtrace:

prm-mbpro:MacOS marqrdt$ ./dx86cl64
; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/audiotoolbox/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Users/opusmodus/ccl/om-src/trunk/cdb/darwin-x86-headers64/iokit/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Users/opusmodus/ccl/om-src/trunk/cdb/darwin-x86-headers64/security/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Users/opusmodus/ccl/om-src/trunk/cdb/darwin-x86-headers64/seescorelib-mac/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/webkit/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/quartz/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/cocoa/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/libc/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).

^C> Break: interrupt signal
> While executing: CCL::|-[NSApplication lispInterrupt:]|, in process Initial(0).
> Type :GO to continue, :POP to abort, :R for a list of available restarts.
> If continued: Return from BREAK.
> Type :? for other options.
1 > :b
 (747DE0) : 0 (FUNCALL #'#<CCL::|-[NSApplication lispInterrupt:]|> 17591849974438) 685
 (747E48) : 1 (%PASCAL-FUNCTIONS% 10 17591849974438) 365
 (747F00) : 2 (FUNCALL #'#<Anonymous Function #x3000019908DF> #<CCL-APPLICATION <CCLApplication: 0x2454fba0> (#x2454FBA0)> #S(CCL::OBJC-SELECTOR :NAME "run" :%SEL #<A Foreign Pointer #x7FFF8FDACFC4>)) 173
 (747F20) : 3 (FUNCALL #'#<(:OBJC-DISPATCH NEXTSTEP-FUNCTIONS:|run|)> ???) 541
 (747F58) : 4 (EVENT-LOOP NIL) 421
 (747FA8) : 5 (FUNCALL #'#<(:INTERNAL GUI::COCOA-STARTUP GUI::START-COCOA-IDE)>) 853
1 > :b
 (747DE0) : 0 (FUNCALL #'#<CCL::|-[NSApplication lispInterrupt:]|> 17591849974438) 685
 (747E48) : 1 (%PASCAL-FUNCTIONS% 10 17591849974438) 365
 (747F00) : 2 (FUNCALL #'#<Anonymous Function #x3000019908DF> #<CCL-APPLICATION <CCLApplication: 0x2454fba0> (#x2454FBA0)> #S(CCL::OBJC-SELECTOR :NAME "run" :%SEL #<A Foreign Pointer #x7FFF8FDACFC4>)) 173
 (747F20) : 3 (FUNCALL #'#<(:OBJC-DISPATCH NEXTSTEP-FUNCTIONS:|run|)> ???) 541
 (747F58) : 4 (EVENT-LOOP NIL) 421
 (747FA8) : 5 (FUNCALL #'#<(:INTERNAL GUI::COCOA-STARTUP GUI::START-COCOA-IDE)>) 853
1 >

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pardon if this is a repost, as my original post seems to have disappeared. I was able to download and install the latest Trial version on my MacBook Pro. I ran dx86cl64 from a command prompt. I ws able to get a console hitting Ctlr-C and post a backtrace:

vajra:MacOS marqrdt$ ./dx86cl64
; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/audiotoolbox/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Users/opusmodus/ccl/om-src/trunk/cdb/darwin-x86-headers64/iokit/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Users/opusmodus/ccl/om-src/trunk/cdb/darwin-x86-headers64/security/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Users/opusmodus/ccl/om-src/trunk/cdb/darwin-x86-headers64/seescorelib-mac/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/webkit/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/quartz/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/cocoa/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).
; Warning: Interface file #P"/Applications/Opusmodus.app/Contents/Resources/ccl/darwin-x86-headers64/libc/records.cdb" does not exist, and the containing directory does not exist.
;          This may mean that that the "ccl:" logical-pathname host has not been properly initialized.
; While executing: CCL::CDB-OPEN, in process Initial(0).

^C> Break: interrupt signal
> While executing: CCL::|-[NSApplication lispInterrupt:]|, in process Initial(0).
> Type :GO to continue, :POP to abort, :R for a list of available restarts.
> If continued: Return from BREAK.
> Type :? for other options.
1 > :b
 (747DE0) : 0 (FUNCALL #'#<CCL::|-[NSApplication lispInterrupt:]|> 17591849974438) 685
 (747E48) : 1 (%PASCAL-FUNCTIONS% 10 17591849974438) 365
 (747F00) : 2 (FUNCALL #'#<Anonymous Function #x3000019908DF> #<CCL-APPLICATION <CCLApplication: 0x2454fba0> (#x2454FBA0)> #S(CCL::OBJC-SELECTOR :NAME "run" :%SEL #<A Foreign Pointer #x7FFF8FDACFC4>)) 173
 (747F20) : 3 (FUNCALL #'#<(:OBJC-DISPATCH NEXTSTEP-FUNCTIONS:|run|)> ???) 541
 (747F58) : 4 (EVENT-LOOP NIL) 421
 (747FA8) : 5 (FUNCALL #'#<(:INTERNAL GUI::COCOA-STARTUP GUI::START-COCOA-IDE)>) 853
1 > :b
 (747DE0) : 0 (FUNCALL #'#<CCL::|-[NSApplication lispInterrupt:]|> 17591849974438) 685
 (747E48) : 1 (%PASCAL-FUNCTIONS% 10 17591849974438) 365
 (747F00) : 2 (FUNCALL #'#<Anonymous Function #x3000019908DF> #<CCL-APPLICATION <CCLApplication: 0x2454fba0> (#x2454FBA0)> #S(CCL::OBJC-SELECTOR :NAME "run" :%SEL #<A Foreign Pointer #x7FFF8FDACFC4>)) 173
 (747F20) : 3 (FUNCALL #'#<(:OBJC-DISPATCH NEXTSTEP-FUNCTIONS:|run|)> ???) 541
 (747F58) : 4 (EVENT-LOOP NIL) 421
 (747FA8) : 5 (FUNCALL #'#<(:INTERNAL GUI::COCOA-STARTUP GUI::START-COCOA-IDE)>) 853
1 >
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I really don't have any great ideas about what is causing this.

1. One guess at the moment is to try to move "/Library/Audio/Plug-Ins/HAL/Digidesign CoreAudio.plugin" somewhere else temporarily and see if that does anything.

2. I also still think it's worth trying to start the application from a new account that has never been used.  At least make sure that "~/Library/Saved Application State/com.opusmodus.Opusmodus.savedState" doesn't exist (delete it if it does).

Just to make sure I expect that Opusmodus.app is on the hard disk somewhere, and not on a mounted disk image file :-)

Edited by opmo

Share this post


Link to post
Share on other sites

If any of you have the same problem please uninstall the Jack Audio Connection Kit app and restart the computer, this should fix the problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

  • Similar Topics

    • By perti
      hello users,
      which is the last 1.2 available version? where can I find it?
      the downloads links take me to the new 1.3xxxx but not the the previous ones.
      thanks in advance,
      perti
    • By RST
      After installing the newest version, I receive this diagnostic.  Not sure at all what it means.
       
      There is no applicable method for the generic function:
        #<STANDARD-GENERIC-FUNCTION ENSURE-COMPOSER-PANE #x302001CFAA4F>
      when called with arguments:
        ("/Users/RSTGSU/Opusmodus/Extensions/Load CLM Instruments.lisp" #<OM-LAYOUT-CONTROLLER <OMLayoutController: 0x735e90> (#x735E90)>)
       
      Nor do I know how to solve it.
    • By AM
      i coded a new/alternative version of LENGTH-INVERT. i used it for a so called BINARY-FILTER (for events) - have a look to the example and you see the reason.
      in some cases you will have a much better DISPLAY/SCORE, is there an OPMO version for that?
       
      greetings
      andré
       
      ;;; -------------------------------------------------------- ;;; VERSION WITH OPMO length-invert ;;; -------------------------------------------------------- (defun binary-filter-old (alist bin-list) (let ((event-list (cond ((omn-formp alist) (single-events alist)) (t alist)))) (flatten (loop for i in event-list for j in bin-list when (= j 1) collect i else append (list (length-invert (car i))))))) ;;; -------------------------------------------------------- ;;; VERSION WITH OWN length-invert ;;; -------------------------------------------------------- (defun binary-filter* (alist bin-list) (let ((event-list (cond ((omn-formp alist) (single-events alist)) (t alist)))) (flatten (loop for i in event-list for j in bin-list when (= j 1) collect i else append (list (length-invert** (car i))))))) (defun length-invert** (length-val) (append (compress (list '- length-val))))  
       
      EXAMPLE WITH THE ORIGINAL VERSION:
       
      ;;; EXAMPLE => complex rhythms (setf omn-seq (make-omn :length '(t s t 3q 3e_s. t 5h 5h 5q_7q 7q 7q 7q 7q 7q 7q_5q 5h 5h t s._3e 3q t s t) :pitch '(a4))) ;;; when you use my BINARY-FILTER_OLD which has the OPMO length-invert you will get a strange display-result (looks bad) ;; have a look with cmd3 (binary-filter-old omn-seq '(0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 1 1 1 1 1 1)) => (-1/32 s a4 mf -1/32 3q a4 mf -13/96 t a4 mf -1/10 5h a4 mf -3/35 7q a4 mf -1/28 7q a4 mf -1/28 7q a4 mf 7q_5q a4 mf 5h a4 mf 5h a4 mf t a4 mf s._3e a4 mf 3q a4 mf)
       
       
       
      EXAMPLE WITH USING THE ALTERNATIVE VERSION:
       
      ;;; EXAMPLE => complex rhythms (setf omn-seq (make-omn :length '(t s t 3q 3e_s. t 5h 5h 5q_7q 7q 7q 7q 7q 7q 7q_5q 5h 5h t s._3e 3q t s t) :pitch '(a4))) ;;; when you use the new BINARY-FILTER with the new length-invert** ;; have a look with cmd3 (binary-filter* omn-seq '(0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 0 1 1 1 1 1 1 1)) => (-t s a4 mf -t 3q a4 mf -3e_s. t a4 mf -5h 5h a4 mf -5q_7q 7q a4 mf -7q 7q a4 mf -7q 7q a4 mf 7q_5q a4 mf 5h a4 mf 5h a4 mf t a4 mf s._3e a4 mf 3q a4 mf) ;;; you see the FORMAT (-3e_s.) didn't changed in the rests (not -13/96), so it will be displayed well
       
×
×
  • Create New...